„Nőjj, növekedj olyan nagyra,
    Mint kertben a szép olajfa,
    Mint a szegfű, szépülj szépen,
    Szállj, mint sólyom száll az égen,
    Fuss, mint a víz fut medrében,
    Ugrálj, mint a nyúl a réten.
    Lábad hasztalan ne járjon,
    Aki meglát megcsodáljon!”
    (ford. Nagy László)
BejelentkezésHa regisztráltál és nem érkezett meg az aktiváló levél, a kapcsolat menüpontban írj levelet!
  

Gondozás

Az anyai test mint inkubátor

Egyesületünk segítségével született cikk a Kenguru módszerről.

 

Takács Eleonóra és férje három évig vártak kislányuk érkezésére. A várandósság teljesen problémamentes volt, legalábbis az első hat hónapban. A 26. hét környékén azonban hirtelen elkezdett szivárogni a magzatvíz, és mivel Eleonóráék és az orvosok versenyfutása az idővel sikertelennek bizonyult, Bogi alig több mint hat hónaposan meg is született. Testsúlya ekkor 760 gramm volt. „Amikor megtudtam, hogy meg kell indítani a szülést, mert Bogi veszélyben van, két érzés kavargott bennem: a kétségbeesés és az aggodalom – idézi fel Eleonóra. – Másra sem tudtam gondolni, mint arra, hogy minden igyekezetem ellenére anyaként kudarcot vallottam. Az én hibám, hogy a testem nem tudta tovább megtartani a kisbabámat. Épp ezért a szülés – az orvosok összes igyekezete ellenére – ijesztő volt és traumatikus. Utána Bogit természetesen azonnal inkubátorba tették.” A kórház pozitív hozzáállásának köszönhetően Eleonóra már a második napon kézbe vehette a csöppnyi kislányt, akit eleinte egy-egy órára tettek a mellkasára, de párhuzamosan a kislány fejlődésével nőtt az összebújva töltött idő is. „Bogit folyamatosan figyelték, függetlenül attól, hogy az inkubátorban feküdt-e vagy rajtam – folytatja Eleonóra a mesélést.

 

Bővebben...

A szoros testkontaktus segíti a csecsemők fejlődését

Egy kutatás megmutatta, hogy jobban fejlődött az agyuk azoknak a koraszülött babáknak, akik közvetlen bőrkontaktusban maradhattak édesanyjukkal, ahelyett, hogy inkubátorban helyezték volna el őket.

Amikor a kenguru módszerként ismert technikát nagyon éretlen csecsemőkön alkalmazták, kiderült, hogy serdülőkorban jobb lett az agyműködésük azoknál a korababáknál, akiket inkubátorban helyeztek el.

Korábbi kutatások rávilágítottak arra, hogy a 33. terhességi hét előtt született kisbabáknál gyermek- és kamaszkorban több és értelmi- és magatartásbeli probléma lép fel.

A kanadai Quebec városában működő Laval Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a képes-e a kenguru módszer megelőzni ezeket a problémákat.

15 éves korukban hasonlítottak össze 18 inkubátorban elhelyezett koraszülöttet, 21 olyan koraszülöttet, akiken átlagosan 29 napon keresztül alkalmazták a kenguru módszert, valamint kilenc időre született csecsemőt.

Az eredmények megmutatták, hogy a serdülő korba lépett kengurus csoport hasonló volt, mint az időre születettek.

Az inkubátorban elhelyezett koraszülött kisbabák csoportja azonban 15 évvel a születésüket követően szignifikánsan eltért a két másik csoporttól.

A kutatók azt állítják, hogy azoknál a kisbabáknál, akiken a kenguru módszert alkalmazták, az agy kritikus fejlődési időszakában a szülők szívhangja és testének melege előnyösen stimulálta az idegrendszert.

Forrás: http://bigpondnews.com

Amit a kengurukról feltétlenül tudni kell :)

A kengurumódszert  1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában. Míg a columbiai Bogotában  Martinez doktort és munkatársait még a megfelelő technikai feltételek elégtelensége késztette a kenguruktól ellesett módszer adaptálására, ma már a fejlett országokban is fontos része a PIC- ek (perinatalis intenzív centrumok) hétköznapjainak.

Jómagam 2001 óta próbálkozom - kisebb-nagyobb sikerrel - a kengurumódszer hazai meghonosításával, mert ez legalább olyan fontos szükséglet a PIC-ek hétköznapjaiban, mint az, hogy egyre kevésbé lélegeztessük invazívan a koraszülött babáinkat.  A kengurumódszer alkalmazása természetesen plusz munkát jelent az osztály dolgozói számára, elsősorban a nővéreknek, de olyan előnyökkel jár, melyek semmivel nem pótolhatók. Mindezért rendkívül hálás vagyok azon Kollégáimnak- s a nagy betű itt nem véletlen elírás-, akik csatlakoztak hozzám, s támogatták anno a Schöpf-Merei Kórházban, s most a Honvédkórházban ez irányú törekvéseimet.

Bővebben...

Koraszülött babák hordozása

Mint azt már korábban, a kenguru módszer taglalásánál is kifejtettük, a testközelségnek különösen sok pozitív hatása van a koraszülött babákra: az állapotukat stabilizálja, hőmérsékletüket szabályozza, a ritmikus testműködések egyenletessé tételében is segít, a lelki fejlődés aspektusairól már nem is beszélve. Ugyanezen előnyök otthon is elérhetőek ha hordozzuk babánkat a hazakerülés után.

Igen ám, de koraszülöttek esetén duplán fontos ismerni a helyes hordozás mikéntjeit. Hogy miért is?

Bővebben...

Útmutató a legkisebbek szoptatásához

Az egészséges, időre született újszülöttek számára a legideálisabb táplálási mód a szoptatás, amelynek rövid és hosszú távú előnyei a gyermek egészséges fejlődése szempontjából közismertek. Még nagyobb lenne a szoptatás jelentősége, ha az újszülött túlságosan korán érkezik, vagy ha valamilyen betegséggel küzd, a megfigyelések szerint koraszülötteket mégis világszerte rövidebb ideig szoptatják.

Magyarországon minden 9-10. újszülött koraszülöttként látja meg a napvilágot. Az ellátás javulásával egyre éretlenebb és egyre kisebb, akár az 500g alatti súlyú babáknak is lehet esélye a túlélésre. Egy koraszülés minden esetben óriási sokkot jelent a szülőknek, a koraszülöttet ráadásul az esetek többségében az anyától távol, akár egy másik intézmény intenzív koraszülött részlegén látják el. Így még a távolság is nehezítheti az első amúgy is stresszel teli napokat.

Bővebben...

A házi gyermekorvosnál

4/2000. (II. 25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről:

”…. (7) Feladatait a háziorvos és a fogorvos a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.  

 

Évtizedek óta praktizáló gyermekorvosként - egy délalföldi kisvárosban - kollegáimmal meglátogatunk minden újszülöttet és koraszülöttet otthonában a hazaadás utáni első napokban - egy régebbi rendeletnek megfelelően.

Már a várandós kismamával szeretek megismerkedni, mert így tudom a szülés várható időpontját, és segíteni tudok a felkészülésben néhány aprósággal, mint például egy lista, melyet én állítottam össze a születés körüli teendőkről:

milyen és mennyi babaruha szükséges, bababútorok, elengedhetetlen és kevésbé fontos luxus dolgok, apás szülés kellékei (mit tegyen a táskába a babának, mamának, stb.).

A leendő szülők megkapják előre a névjegykártyámat  is, így telefonon tudnak értesíteni, ha a szülés hamarabb következik be.

Az első családlátogatásra a kórházból való távozástól számolva a 24.-48. óra után, általában a védőnővel közösen kerül sor:

§         röviden megfigyeljük az újszülött környezetét;

§         rákérdezünk a szülők és nagyszülők volt és jelenleg meglévő betegségeire;

§         minden alkalommal megvizsgálom az újszülöttet, az édesanyának, édesapának megmutatom, illetve megtapintatom velük a nagy és kis kutacsot, esetleges kulcscsonttörés gyógyulási területét, stb.;

§         ellátjuk tanáccsal a családot, illetve válaszolunk a védőnővel a feltett kérdésekre;

Bővebben...

A leggyakoribb kérdések, koraszülött kisbaba táplálásával kapcsolatban

  • Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel táplálják és még azt sem tudni, mikor kaphat anyatejet majd?

Igen, feltétlenül!

A koraszülött baba édesanyjának a teje más, mint az időre szülőké. Magasabb a fehérjetartalma, több immunanyag van benne, a sejtes elemek mennyisége éppen kétszerese az érett tejben mérhetőnek. A zsírtartalom enyhén emelkedett, a laktóz tartalom kicsit alacsonyabb, az emésztést könnyítő enzimek mennyisége és a nátrium tartalom lényegesen magasabb. Az anyatej saját tápanyagainak megemésztését segítő anyagokat, enzimeket is tartalmaz, valamint a szövetek növekedését, érését elősegítő növekedési hormonokat. Mindez jelentősen hozzájárul az idő előtt született csecsemő speciális igényeinek kielégítéséhez. A koraszülött, vagy más néven preterm tej, jellemzői szülés után körülbelül egy hónapig állnak fenn, utána az összetétel fokozatosan alakul át érett tejjé.

Bővebben...